2022-02-14 11:57:43

Valentinovo u znaku Adela i Mare

Svi ste čuli za Romea i Juliju. Sigurno znate i za kaštelanske ljubavnike Miljenka i Dobrilu. Čini nam se da mali broj ljudi zna za Adela i Maru i njihovu ljubav, iako se ta ljubavna priča dogodila u našem kraju. Upravo zato na središnjem školskome panou čeka vas pitanje: „Znate li za ljubav Adela i Mare?“

Naime, naša škola u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije sudjeluje u projektu Spasimo od bijede Bijednu Maru. Romantični spjev Bijedna Mara zaboravljeno je književno djelo zaboravljenoga splitskoga pjesnika iz 19. stoljeća Luke Botića. Radnja djela smještena je u vrijeme kad su Turci zauzeli Klis te govori o nesretnoj i zabranjenoj ljubavi Turčina Adela s Klisa i kršćanke Mare iz Splita. Djelo je nastalo prema istinitoj priči koju je zabilježio jedan splitski kroničar.
Ovogodišnje smo Valentinovo odlučili obilježiti u znaku Adela i Mare, glavnih likova ove pripovijesti. Iz toga razloga središnji školski pano krase stripovi naših osmaša o zabranjenoj ljubavi koja se nekada davno događala u našem zavičaju.

Svrha je ovoga projekta da svi učenici naše škole upoznaju pjesnika Luku Botića i njegovo djelo. U tome će pomoći digitalna slikovnica s temeljnim događajima iz djela obogaćena učeničkim ilustracijama. Osim slikovnice, možete pogledati i neke od mnogobrojnih osmaških stripova koji prikazuju ulomke ili djelo u cjelini.

Uživajte!

                                                                                    učiteljica Hrvatka Kuko

Poveznica za digitalnu slikovnicu:

https://read.bookcreator.com/Gd02exjAKjefdRarYuu9eJGFCVS2/vEn2ykwzShaG82F7sxnBNQ

Poveznica za učeničke stripove:

https://sway.office.com/tTOQq8MjMBDuo255?ref=Link


Osnovna škola don Lovre Katića - Solin