preskoči na sadržaj
Povijest


POVIJEST ŠKOLE

 

Šk. god. 2008./2009. obilježena je 55-ta obljetnica rada Škole u današnjoj zgradi na Bilankuši.

Svjedočanstva o radu škole bilježili su upravitelji, direktori i ravnatelji u svojim izvješćima, statističkim podacima i ljetopisu škole.

Do izgradnje nove školske zgrade učenici nižih razreda pohađali su nastavu u dvije zgrade Gašpić i Revija koje su se nalazile u centru Solina , dok je za učenike viših razreda nastava bila organizirana u zgradi bivše Škole učenika u privredi u Sv. Kaju.

Nakon dugog iščekivanja i odgađanja završetka gradnje, 4. travnja 1954. god. 482 učenika i 18 učitelja uselili su u novu školsku zgradu. To je bio značajan trenutak za prosvjetne djelatnike i žitelje Solina jer su do tog dana učenici pohađali nastavu u četiri zgrade; dvije u centru Solina za niže razrede i dvije u Sv. Kaju za više razrede. Ta razjedinjenost prostora i učiteljskog kadra nije omogućavala koordiniranost u radu i jedinstvo školske ustanove.

Na samom početku rada ističe se problem nedovršenosti školske zgrade. Od tada, pa sve do današnjih dana, u izvješćima se redovito ukazuje na problem nedostatka prostora i rada u tri smjene. Ubrzano naseljavanje Solina utjecalo je na povećanje broja školske djece i neprimjeren pedagoški standard. U to vrijeme, uz centralnu školu rade i područne škole Rupotina, Kučine, Mravinci, Vranjic, Blaca i Srednja Strana. Školske godine 1964./65. škola broji 1614 učenika, dok područno odjeljenje Blaca prestaje s radom zbog premalog broja učenika. Iste godine iselio je Dječji dispanzer iz prizemlja istočnog dijela zgrade i od tada Škola koristi kompletnu današnju površinu.

U tom razdoblju vrše se pripreme i počinje izgradnja nove osnovne škole u Donjoj Strani. Današnja Osnovna škola Vjekoslava Paraća započela je s radom 1970. god. Pridružene su joj PŠ Mravinci, Kučine i Vranjic. Školu pohađaju i djeca s Meteriza te dijela područja Srednje Strane - Topini i Gašpini.

Uz OŠ don Lovre Katića 1981. god. je izgrađena školska športska dvorana. Omogućen je kvalitetniji rad u tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi te unaprijeđen sportski život Solina. Dugi niz godina to je bila jedina športska dvorana u gradu.


Zbog povećanja broja učenika, završena je 1986. god. Montažna školska zgrada u Ninčevićima za učenike nižih razreda. PŠ Ninčevići kao i PŠ Rupotina ostaju u sastavu Škole do današnjih dana.

PŠ Rupotina, nekad Pučka škola " Rupotine" je započela s radom 1910. godine.

PŠ Rupotina

PŠ Ninčevići

U školskoj godini 2006./07. dovršena je izgradnja treće osnovne škole u Solinu koja je započela s radom 4. rujna. U Osnovnu školu kraljice Jelene prešlo je 468 učenika od 1.-8. razreda te 17 učitelja naše škole. Nakon deset godina iznimno teških uvjeta rada, OŠ don Lovre Katića radi u dvije smjene.
 
 
Tijekom svoje kratke povijesti Škola je nosila naziv:
 
Narodna osnovna škola Solin do 1959.
Osnovna škola Solin do 1963.
OŠ « Barišić Kajo Rudin» do 1992.
OŠ don Lovre Katića od 1992.
 
 
Škola postiže zapažene rezultate u odgoju i obrazovanju, sve je otvorenija prema užoj i široj društvenoj zajednici, njeguje brojne i raznovrsne izvannastavne aktivnosti, primljena je u članstvo UNESCO-vih Udruženih škola te postaje Međunarodna eko-škola.
Poradi svih navedenih i inih postignuća god. 2002. Škola dobiva kolektivnu Nagradu grada Solina.UPISI U SREDNJU

HZZ - e-usmjeravanje Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija

Prijava preko AAI u sustavu mrežne stranice srednje.e-upisi.hr. (korisničke upute za korištenje sustava)

Popis srednjih škola, značajni predmeti, bodovni pragovi zadnjih pet godina (priloženi dokument).


UPIS U 1. OSNOVNE

 

POZIV - roditelji / staratelji djece dužni su se javiti u STRUČNU SLUŽBU ŠKOLE u razdoblju od 3. do 10. ožujka i to ujutro od 8 do 11 i poslijepodne od 16 do 18 sati radi dogovora o terminima testiranja djeteta i sistematskog pregleda školske liječnice. Detaljnije pogledajte u priloženoj OBAVIJESTI  za roditelje


Epidemiološki kutak

Tableti

Dragi učenici, termini za prijavu kvara i preuzimanje tableta su:

SMJENA  A 

četvrtak 1. nastavni sat

SMJENA B 

ponedjeljak 5. nastavni sat

VAŽNA NAPOMENA: pri prijavi kvara donijeti SVE što ste dobili s tabletom (kutiju, punjač...) a pri pruzimanju tableta donijeti Carnet lozinku i korisničko ime.

 


Prijevoz učenika putnika

školski kombi | roditelji.me

Priloženi dokumenti:
Raspored prijevoza 2021.-2022..pdf


Udžbenici i drugi obrazovni materijali

Ovdje možete vidjeti popise udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji će se koristiti u našoj školi u šk. god. 2021./2022.

Udžbenike nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava  Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Druge obrazovne materijale i pomoćna nastavna sredstva nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava Grad Solin i Općina Klis.


eTwinning

E-dnevnik

Savjetovalište

Raspored sati
Priloženi dokumenti:
Smjena A.pdf
Smjena B.pdf


SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


TražilicaKalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
edukativne stranice
 • portal škola
 • wikipedia
 • MZOS
 • AZOO
 • Centar Izvrsnosti Sp...
 • Carnet

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju