preskoči na sadržaj
vijesti

Susret s književnikom Matko Marušić

Učenici 4.a i 4.d. razreda predvođeni učiteljicama Fani Vidović i Ivanom Sedlar od početka školske godine sudjeluju u projektu „Superčitači“ koji se odvija pod pokroviteljstvom Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave „Zvono“, autorice Daniele Kuić.

Cilj projekta je razvijati kulturu čitanja, omogućiti učenicima pristup vrijednim djelima hrvatske dječje književnosti, usavršavati tehniku čitanja i učiti kako učiti, a obuhvaća čitav niz aktivnosti poput čitanja sa zadacima, izrade rječnika manje poznatih riječi, upoznavanja s dječjim časopisima, razmjene knjiga među učenicima, posjeta gradskoj knjižnici te susreta s književnicima.

Tim povodom, 23. siječnja u prekrasnom ambijentu školske knjižnice, upriličen je susret s književnikom Matkom Marušićem autorom lektire „Snijeg u Splitu“ namijenjene upravo učenicima 4. razreda.

Osim kao pisac Matko Marušić poznat je i kao liječnik, učitelj te znanstvenik stoga je njegova životna priča učenike posebno zainteresirala.

Učenici su s velikim zanimanjem pratili njegovo izlaganje, a on ih je nesebično darivao životnim mudrostima kao i zanimljivim crticama iz svoga života.

Svatko od učenika imao je pitanje za našega gosta na koja je on strpljivo odgovarao. Saznali smo što se događalo sa likovima iz knjige "Snijeg u Splitu" te čuli i o ostalim knjigama koje je gospodin Marušić napisao, a koje će nam zasad ispričati učiteljice, a pročitat ćemo ih kad malo odrastemo.

Gospodin Marušić je poklonio knjižnici i dvije knjige na kojima je dugo i predano radio: "Mi Hrvat"i i "O sveučilištu i gradu : u prigodi 45. godina Sveučilišta u Splitu".

 Tom prilikom smo naučili i njegov životni moto:  Ako ne napraviš sam, neće napraviti nitko i ako ne napraviš odmah, nećeš nikada.

Razgovarali smo o njegovanju pravih životnih vrijednosti i važnosti obitelj; o ljubavi, učenju i čitanju te koliko je važno otkriti ono u  čemu si zaista dobar i što bi želio biti u životu.

Ne manje važno, čuli smo i koji mu je nogometni klub u srcu!

Sa željom što skorijeg viđenja ispratili smo našega gosta i zahvalili mu na druženju prigodnom knjigom Preliveno zvono, don Lovre Katića.

Fotografije

 

                                                               Jelena Žagrović, školska knjižničarka

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Žagrović  datum: 28. 1. 2020. 09:53

Posjet solinske kroničarke Mije Sesartić

SOLIN SVE U ŠEŠNEST

Učenici  7.c razreda imali su, 28.11.1018., priliku upoznati solinsku kroničarku Miju Sesartić. 

Budući da učenici tijekom ove školske godine sudjeluju u projektu Jezik roda moga, ovo im je bila prilika da čuju izvorni solinski govor.

Naime, knjiga Solin sve u šešnest, čija je autorica Mia Sesartić, napisana je zavičajnim jezikom vremena o kojem autorica piše,  a koji danas pomalo blijedi. Knjiga je to  o Solinu koja kroz priče starih Solinjana govori o životu u gradu u razdoblju između dvaju ratova. Autorica ju je na zanimljiv način predstavila i učenicima dočarala vrijeme o kojem piše.

                                                                                    Učiteljica Neva Strizrep

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Žagrović  datum: 17. 12. 2018. 15:03

Na satu s Jasminkom Tihi-Stepanić

Dana  4. svibnja 2018., u organizaciji školske knjižnice i knjižničarke Katarine Blagojević, Školu je posjetila poznata dječja spisateljica, autorica nagrađenih romana za mlade, Jasminka Tihi-Stepanić.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Blagojević  datum: 23. 5. 2018. 12:20
» Arhiva naših vijesti    
 


Književni susreti

Gost književnik – Jadranko Bitenc

Utorak, 16. ožujka u 16.45 sati upoznali smo Jadranka Bitenca na književnom susretu u našoj školi. Osim što je predstavio svoju knjigu Twist na bazenu, pričao nam je  o svom djetinjstvu, odrastanju, književnom radu, svom radnom mjestu…
 


 

Učenički dojmovi:

… Sviđa mi se način njegova razmišljanja; najviše mi se svidjela njegova rečenica: „ Za mene jučer ne postoji, jučer nije važno, ja živim sada, u ovom trenutku“…

                                Monika Katić, 6. b


Razlog dolaska  Jadranka Bitenca bilo je predstavljanje njegove knjige Twist na bazenu. Tijekom susreta književnik je pročitao jedan ulomak iz svog djela.
Poslije su učenici postavljali pitanja, na koja je književnik rado odgovarao. Susret je ispunio sva moja očekivanja, zadovoljna sam. Prije susreta pročitala sam knjigu, svidjela mi se. Nadam se da će nas ovaj književnik ponovno posjetiti i upoznati s nekim novim djelom.

                                Željana Vukadin, 6.a


    Jako mi se svidio susret s književnikom Jadrankom Bitencom. Uživala sam u slušanju o tome kako je započela njegova karijera. Zanimljivo mi je književnikovo razmišljanje o životu. On ne želi odrasti. Nisam pročitala knjigu, ali obzirom na to kako je nadahnuto pisac govorio o njoj, čini mi se sjajna i namjeravam je pročitati.
                               
                                Ana Vukorepa, 6.b    Pisac Jadranko Bitenc oduševio me svojim dobrim raspoloženjem.
Bio je susretljiv i podijelio s nama učenicima svoja osobna iskustva. Predstavljajući se, rekao je da u duši ima trinaest godina, iako je u zrcalu šezdesetogodišnjak. Malo smo pričali mi, nešto više on i svi smo se dobro zabavili.
    To je bio najbolje iskorišten školski sat.

                                    Karla Pletikosić, 6.b
    

    Svidio mi se pisac koji je duboko u sebi još dijete, dijete zarobljeno u tijelu šezdesetogodišnjaka. I zaista, veselo i otkvačeno odgovarao je na naša pitanja. Razgovarao je s nama poput djeteta i zbog toga nam je bio blizak, a i lakše je shvatiti što nam želi reći. Bilo bi dobro da su svi odrasli poput ovoga književnika, da razmišljaju kao djeca. Lakše bismo ih shvatili i brzo bismo se dogovorili oko svih naših obveza.

                                    Antonija Brko, 6.b

UPISI U SREDNJU

HZZ - e-usmjeravanje Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija

Prijava preko AAI u sustavu mrežne stranice srednje.e-upisi.hr. (korisničke upute za korištenje sustava)

Popis srednjih škola, značajni predmeti, bodovni pragovi zadnjih pet godina (priloženi dokument).


UPIS U 1. OSNOVNE

 

POZIV - roditelji / staratelji djece dužni su se javiti u STRUČNU SLUŽBU ŠKOLE u razdoblju od 3. do 10. ožujka i to ujutro od 8 do 11 i poslijepodne od 16 do 18 sati radi dogovora o terminima testiranja djeteta i sistematskog pregleda školske liječnice. Detaljnije pogledajte u priloženoj OBAVIJESTI  za roditelje


Epidemiološki kutak

Tableti

Dragi učenici, termini za prijavu kvara i preuzimanje tableta su:

SMJENA  A 

četvrtak 1. nastavni sat

SMJENA B 

ponedjeljak 5. nastavni sat

VAŽNA NAPOMENA: pri prijavi kvara donijeti SVE što ste dobili s tabletom (kutiju, punjač...) a pri pruzimanju tableta donijeti Carnet lozinku i korisničko ime.

 


Prijevoz učenika putnika

školski kombi | roditelji.me

Priloženi dokumenti:
Raspored prijevoza 2021.-2022..pdf


Udžbenici i drugi obrazovni materijali

Ovdje možete vidjeti popise udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji će se koristiti u našoj školi u šk. god. 2021./2022.

Udžbenike nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava  Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Druge obrazovne materijale i pomoćna nastavna sredstva nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava Grad Solin i Općina Klis.


eTwinning

E-dnevnik

Savjetovalište

Raspored sati
Priloženi dokumenti:
Smjena A.pdf
Smjena B.pdf


SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


TražilicaKalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
edukativne stranice
 • portal škola
 • wikipedia
 • MZOS
 • AZOO
 • Centar Izvrsnosti Sp...
 • Carnet

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju