preskoči na sadržaj
Static HTML
vijesti

Dani kulturne baštine

Dani europske baštine su jedan od najraširenijih kulturnih događanja u Europi. Tada svoja vrata posjetiteljima otvaraju tisuće spomenika i znamenitosti, od kojih su neki inače zatvoreni za javnost, a građani ih mogu besplatno posjetiti. Učenici sa svojim učiteljima sudjeluju u  radionicama, obilascima, izložbama, prezentacijama i predavanjima. Ove godine  smo, sukladno napretku novih tehnologija, mogućnosti bržeg i lakšeg pristupa znanjima o kulturi i kulturnoj baštini te epidemiološkim izazovima, odlučili svoja znanja i vještine predstaviti na nov način. Učiteljica Sanja Modrić je sa kolegama Filipom Modrićem, Svjetlanom Vuić, Atanasijom Bilić, Karmen Mrduljaš, Vesnom Gudelj, Anđelom Vujević, Jelenom Orošnjak, Anelom Prkić, Anom Bašić i Hrvatkom Kuko osmislila i realizirala virtualan svijet kulturne baštine.

Uronite u svijet baštine na sljedećem linku   Dani kulturne baštine

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 25. 10. 2021. 13:09

Bee happy

Pčele su bedem obrane bioraznolikosti čitave planete i ključ oprašivanja najrazličitijih vrsta usjeva, voća i povrća.

Bez njih ne bi bilo trešanja, naranči, jagoda, lubenica, tikvica, čokolade....

Na žalost, broj pčela drastično opada u zadnje vrijeme, a kao razlog tome često se spominje upotreba pesticida, ekološka zagađenja, klimatske promjene...drugim riječima- čovjek!

Mi već godinama u školi provodimo projekt Bee happy!

Osmislili smo edukativan materijal i društvene igre koje smo ostavili u školskoj knjižnici tako da svi učenici mogu naučiti nešto korisno.

Najmlađi učenici uče o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost

Napravili smo kućice za pčele samice i ostale korisne bube da lakše prežive zimu, aktivno sadimo autohtone medonosne biljke u školskom vrtu da bismo privukli što više pčela i izrađujemo paper seed-reciklirani papir sa sjemenkama medonosnog bilja.

Nadamo se da ćemo svojim primjerom potaknuti i naše sugrađane da se i oni uključe u spas pčela.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 12. 11. 2019. 18:21

The Art Miles Mural Project

Naša škola je 2002. godine imala jedinstvenu priliku sudjelovati u međunarodnom projektu u organizaciji „Coalition for Justice and Community understanding“ iz

SAD-a. Stotinjak škola sa svih strana svijeta radilo je plakate s namjerom da ih spoje u jedan jedinstveni.

 Likovna grupa s profesoricom Zlatom Barić izradila je plakat dužine 4 i visine 1.6m na temu kulturne baštine. Slika opisuje dva učenika koji, vraćajući se u prošlost, obilaze sve spomenike koji simboliziraju kršćanstvo na ovim prostorima. Tako su na plakatu vidljivi Gašpina mlinica, Šuplja crkva, Starine, grob svetog Dujma, akvedukt, amfiteatar i Salonitanka, a u samom središtu plakata je bila crkva Gospe od Otoka.

Plakat je  27.4. 2002. izložen u Povijesnom nacionalnom muzeju u New Yorku, a mi smo ušli u Guinnessovu knjigu rekorda za najduži plakat  na svijetu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 9. 11. 2019. 16:30

Pokazat ću ti Salonu

U našoj školi već dugi niz godina provodimo projekt u kojemu se učenici pripremaju da budu mali vodiči kroz Salonu. U početnoj fazi na povijesnoj grupi učenici usvajaju osnovne činjenice o najvažnijim lokalitetima u Saloni. Zatim slijedi terenska nastava i proučavanje nalazišta na temelju prethodno stečenih znanja. Sve je to potrebno da bi na kraju učenici radili na vještinama koje su potrebne da bi sutra svojim prijateljima ili prijateljima naše škole pokazali ljepote naše kulturne baštine. Nekoliko  puta su se okušali u tome i pokazali koliko je ovo uspješan i koristan projekt. 

  :: opširnije :: 


objavio: Filip Modrić  datum: 4. 11. 2019. 19:45

Posadimo stabla!

Dana 22.9. 2008. uključili smo se u globalni projekt  SADNJE DRVETA kao mogući doprinos kampanji za održivi razvoj. Tog dana 1500 škola iz 120 zemalja uključilo se u akciju ENO Tree Planting Day sadeći stabla točno u podne po lokalnom vremenu.

Od tada do danas posađeno je 30 000 000 stabala širom svijeta zahvaljujući mreži

ENO (Environmental Online) koja potiče škole i lokalne zajednice da aktivno sudjeluju u očuvanju okoliša od klimatskih promjena.

U razdoblju od 29.svibnja do 5.lipnja u Finskoj  održan je Svjetski skup učenika o klimatskim promjenama. Skup je organiziran od strane ENO Schoolnet u suradnji sa gradovima Helsinki i Joensuu, Ministarstvom okoliša, Ministarstvom šumarstva i Ministarstvom obrazovanja Republike Finske.

Na skupu je sudjelovalo 135 učenika i 100 učitelja iz 70 zemalja sa svih kontinenata. Republiku Hrvatsku su  na ovom skupu predstavljale Mia Martinić, učenica osmog razreda i njena mentorica prof. Sanja Modrić.

Škole diljem svijeta pozvane su da se priključe i da sade stabla svake godine do 2025. Krajnji cilj je vezati 3 000 000 tona ugljikova dioksida do 2025.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 30. 10. 2019. 19:13

I splitsko i solinsko Vijest ima dokument u privitku

Prvi Forum mladih jugoistočne Europe o zaštiti svjetske baštine održan je 21. - 26. svibnja 2011. g. u Poreču (Hrvatska) i Lipici (Slovenija).

Pozivnicu za sudjelovanje na Forumu naša škola je dobila temeljem projekta I splitsko i solinsko (History of Split, made in Solin) koji je osmislio prof. povijesti Filip Modrić te realizirao u suradnji s učiteljicom geografije Mirjanom Čerinom i učiteljicom likovne kulture Zinkom Pažin.

Pripremu učenika Ante Andabaka i Božena Cvitkovića  za sudjelovanje na radionicama Foruma i prezentaciju projekta vodila je i mentorirala učiteljica Sanja Modrić.

Tema Foruma je bila Obrazovanje o svjetskoj baštini i umrežavanje za bolju budućnost sa ciljem podizanja svijesti mladih o pitanjima očuvanja i promocije kulturne i prirodne baštine te uvođenje svjetske baštine u školski kurikul.

Osim razgledavanja lokaliteta uvrštenih na Svjetsku listu baštine - Eufrazijeva bazilika u Poreču i Škocjanske jame u Sloveniji, imali smo priliku odslušati nekoliko zanimljivih predavanja o transnacionalnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

Praktični dio Foruma odnosio se na radionice gdje smo učili o umjetnosti izrade mozaika i freski; u drugom tipu radionica donosili smo konkretne zaključke temeljem odslušanih predavanja.

Najzanimljivija radionica je bila Pet okruglih stolova: komunikacija, konzervacija, kredibilitet, izgradnja kapaciteta i suradnja s lokalnom zajednicom. Svakim stolom je koordinirao jedan učitelj i nekoliko stručnjaka, a cilj je bio razmjenjivanje znanja i ideja kako Svjetsku baštinu što bolje približiti mladima.

Svaka od zemalja sudionica je na Forumu prezentirala svoj nacionalni projekt, a kao nagradu za izvrsno predstavljanje, učenik Ante Andabak je dobio pozivnicu za  tradicionalni Youth Forum koji se održao tijekom 36.Generalne skupštine UNESCO-a u Parizu  u razdoblju od 17.do 20.10.2011.godine.

U prilogu možete vidjeti projekt I splitsko i solinsko.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 30. 10. 2019. 17:46

Svjetski Forum Mladih

Deseti Svjetski Forum Mladih o očuvanju baštine održan je u razdoblju  od 2.do 9. rujna 2001.u švedskom gradu Karlskrona.

Na forumu je sudjelovalo 159 učenika iz 29 zemalja a priliku za predstavljanje Republike Hrvatske dobila je upravo naša škola.

Tema Foruma je bila „Obje strane medalje- kako tamne i svijetle strane moje baštine postaju ključ za razumijevanje sadašnjosti i budućnosti“.

Osim zanimljivih razgledavanja povijesnih lokaliteta i sudjelovanjima u radionicama koje su za cilj imale produbljivanje razumijevanja važnosti svjetske baštine, imali smo priliku i sudjelovati u bratskom  projektu sa jednom švedskom školom koji smo i prezentirali pred ostalim sudionicima.

Fotografije

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 30. 10. 2019. 17:30

Vodič kroz Salonu Vijest ima dokument u privitku

Vodič kroz Salonu za osnovce je rezultat višegodišnjeg rada povijesne grupe naše škole.

Učenici su, nakon teoretskog i terenskog približavanja tog lokaliteta, pristupili izradi tekstualnog i vizualnog materijala.

Vodič prezentira Salonu kroz njezine najznačajnije lokalitete (terme, amfiteatar, bedemi, Kapljuč, Manastirine...) , a učenici su na zanimljiv način prikazali i svakodnevicu ljudi toga vremena. Bogato opremljen  slikama učenika i zanimljivim tekstovima privukao je pažnju šire javnosti. U Vodiču se nalaze i dvije karte  Salona sa istraženim lokalitetima i Položaj Salone u Rimskom Carstvu.

Glavni urednik Vodiča kroz Salonu je Mladen Domazet, profesor povijesti.

Vodič je ostvaren pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 30. 10. 2019. 17:28

Grad ispod grada

Učenici OŠ don Lovre Katića dobili su posebno priznanje za ostvarene rezultate u međunarodnom projektu „Grad ispod grada“. Autori projekta bili su  stručnjaci Međunarodnog centra za studij, praćenje i konzerviranje kulturne baštine (ICCROM) u Rimu, a cilj je bio podizanje razine svijesti školske djece o kulturnoj baštini.

Projekt je uključivao po jedan grad iz svake europske zemlje, a kako je Salona najznačajniji hrvatski arheološki lokalitet, izabrani su upravo solinski osnovci koji su tri mjeseca tražili i proučavali ostatke antičke Salone ispod današnjeg Solina.

Predvođeni nastavnicom Mirjanom Čerinom, rekonstruirali su nekadašnji izgled svakog objekta i otkrili povijesne promjene na odabranim objektima starog i novog Solina.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 30. 10. 2019. 17:26
 


UPISI U SREDNJU

HZZ - e-usmjeravanje Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija

Prijava preko AAI u sustavu mrežne stranice srednje.e-upisi.hr. (korisničke upute za korištenje sustava)

Popis srednjih škola, značajni predmeti, bodovni pragovi zadnjih pet godina (priloženi dokument).


UPIS U 1. OSNOVNE

 

POZIV - roditelji / staratelji djece dužni su se javiti u STRUČNU SLUŽBU ŠKOLE u razdoblju od 3. do 10. ožujka i to ujutro od 8 do 11 i poslijepodne od 16 do 18 sati radi dogovora o terminima testiranja djeteta i sistematskog pregleda školske liječnice. Detaljnije pogledajte u priloženoj OBAVIJESTI  za roditelje


Epidemiološki kutak

Tableti

Dragi učenici, termini za prijavu kvara i preuzimanje tableta su:

SMJENA  A 

četvrtak 1. nastavni sat

SMJENA B 

ponedjeljak 5. nastavni sat

VAŽNA NAPOMENA: pri prijavi kvara donijeti SVE što ste dobili s tabletom (kutiju, punjač...) a pri pruzimanju tableta donijeti Carnet lozinku i korisničko ime.

 


Prijevoz učenika putnika

školski kombi | roditelji.me

Priloženi dokumenti:
Raspored prijevoza 2021.-2022..pdf


Udžbenici i drugi obrazovni materijali

Ovdje možete vidjeti popise udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji će se koristiti u našoj školi u šk. god. 2021./2022.

Udžbenike nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava  Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Druge obrazovne materijale i pomoćna nastavna sredstva nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava Grad Solin i Općina Klis.


eTwinning

E-dnevnik

Savjetovalište

Raspored sati
Priloženi dokumenti:
Smjena A.pdf
Smjena B.pdf


SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


TražilicaKalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
edukativne stranice
 • portal škola
 • wikipedia
 • MZOS
 • AZOO
 • Centar Izvrsnosti Sp...
 • Carnet

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju