preskoči na sadržaj
Static HTML
vijesti

UNESCO ugroženi jezici

Danas  se u svijetu govori oko 6.000 jezika, ali se broj stalno smanjuje.

UNESCO-v atlas ugroženih jezika trenutno bilježi 2.474 jezika kojima prijeti izumiranje,

a među 24 najugroženija europska jezika su i tri iz Hrvatske; istrorumunjski (dijalekt rumunjskog jezika) istriotski jezik (zapadnoitalski jezik) i arbanaški (jezik zadarskih Arbanasa).

U Hrvatskoj se do 1898.godine govorio i dalmatski, zapadnoitalski jezik koji je nestao smrću posljednjeg živućeg izvornog govornika.Odlaskom posljednjeg govornika nestaje i jezik, a  time i kulturno nasljeđe.

Da bi upozorio na taj zabrinjavajući razvoj, UNESCO je 2000. godine 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinskog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 25. 3. 2021. 09:29

UNESCO geoparkovi

Geopark je područje sa izraženom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice.

Geopark Papuk je prvi hrvatski geopark koji je postao dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj. Geopark je područje sa izražajnom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice.

Nigdje na prostoru Republike Hrvatske, na ovako malom prostoru, ne mogu se naći geološke tvorevine iz gotovo svih razdoblja geološke prošlosti Zemlje.

 

Geopark Viški arhipelag dio je UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova od 17.travnja 2019. Područje Viškog arhipelaga sastoji se od otoka Visa i njemu pripadajućih okolnih otočića: Biševa, Svetog Andrije, Jabuke Brusnika i Palagruže.

Viški arhipelag je geološki najatraktivnije područje Jadrana sastavljeno od najstarijih i najmlađih stijena. Dijelovi Viškog arhipelaga izgrađeni su od vulkanskih stijena. Takve stijene jedinstvene su na Jadranu.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 24. 3. 2021. 10:44

UNESCO podvodna kulturna baština

UNESCO podvodna kulturna baština je svaki trag ljudskog postojanja, povijesnog ili arheološkog karaktera koji su se iz različitih razloga našli pod vodom, a stari su barem 100 godina. Riječ je o građevinama, predmetima i ljudskim ostacima kao što su brodovi i zrakoplovi sa svojim teretom i opremom te prapovijesni ostaci.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ima  status UNESCO-ovog centra II kategorije, a glavna vizija mu je očuvanje i promoviranje podvodne kulturne baštine Hrvatske, Sredozemlja i Europe.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 10. 11. 2020. 17:06

Svjetska baština

Baština je naslijeđe iz prošlosti, ono s čime živimo u sadašnjosti i što prenosimo budućim generacijama.

UNESCO-ova Svjetska baština sastoji se od  kulturne baštine  (pojedinačne građevine,kompleksi građevina, kulturno-povijesne cjeline ..) i prirodne baštine (nacionalni parkovi, parkovi prirode, rezervati, staništa ugroženih vrsta.. .)

Kako bi bio upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine, lokalitet mora imati jedinstvenu vrijednost i ispunjavati neke  od kriterija za upis: npr. predstavljati remek djelo ljudskog stvaralaštva, biti jedinstvena ili  barem iznimna svjedočanstva kulturne tradicije ili civilizacije koja još postoji ili je nestala, sadžavati vrhunske prirodne fenomene ili područja iznimne ljepote i estetskog značaja,  biti istaknuti primjeri koji predstavljaju značajne ekološke ili biološke procese u evoluciji i razvoju kopnenih, slatkovodnih, obalnih i morskih ekosistema i zajednica biljaka i životinja i slično.

Popis sadrži trenutno 1121 lokaliteta u 167 zemalja.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 4. 11. 2019. 19:50

Patrimonito

Ovo je Patrimonito.

Na  španjolskom znači “mali čuvar baštine” i predstavlja mladu osobu koja pomaže u očuvanju baštine .

Kreiran je 1995.godine na Prvom Svjetskom Forumu mladih u Norveškoj i od tada je prihvaćen kao međunarodna maskota. Napravljen je na temelju emblema Svjetske baštine a predstavlja međuovisnost kulturnih i prirodnih dobara; središnji kvadrat je oblik koji su stvorili ljudi, a krug predstavlja prirodu te su oboje usko povezani.

Znak je okrugao kao Zemlja , a istovremeno je i simbol zaštite.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 4. 11. 2019. 15:09

UNESCO

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization;

 Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu

UNESCO je  specijalizirana organizacija u sustavu Ujedinjenih naroda, utemeljena 1945. godine. UNESCO čine 193 država članica i 11 pridruženih
Sjedište Organizacije je u Parizu.

 Glavni cilj je doprinos miru i sigurnosti promovirajući suradnju među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture u cilju unapređenja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Hrvatska je postala članica UNESCO-a 1. lipnja 1992.godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Modrić  datum: 4. 11. 2019. 15:07
 


UPISI U SREDNJU

HZZ - e-usmjeravanje Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija

Prijava preko AAI u sustavu mrežne stranice srednje.e-upisi.hr. (korisničke upute za korištenje sustava)

Popis srednjih škola, značajni predmeti, bodovni pragovi zadnjih pet godina (priloženi dokument).


UPIS U 1. OSNOVNE

 

POZIV - roditelji / staratelji djece dužni su se javiti u STRUČNU SLUŽBU ŠKOLE u razdoblju od 3. do 10. ožujka i to ujutro od 8 do 11 i poslijepodne od 16 do 18 sati radi dogovora o terminima testiranja djeteta i sistematskog pregleda školske liječnice. Detaljnije pogledajte u priloženoj OBAVIJESTI  za roditelje


Epidemiološki kutak

Tableti

Dragi učenici, termini za prijavu kvara i preuzimanje tableta su:

SMJENA  A 

četvrtak 1. nastavni sat

SMJENA B 

ponedjeljak 5. nastavni sat

VAŽNA NAPOMENA: pri prijavi kvara donijeti SVE što ste dobili s tabletom (kutiju, punjač...) a pri pruzimanju tableta donijeti Carnet lozinku i korisničko ime.

 


Prijevoz učenika putnika

školski kombi | roditelji.me

Priloženi dokumenti:
Raspored prijevoza 2021.-2022..pdf


Udžbenici i drugi obrazovni materijali

Ovdje možete vidjeti popise udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji će se koristiti u našoj školi u šk. god. 2021./2022.

Udžbenike nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava  Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Druge obrazovne materijale i pomoćna nastavna sredstva nabavlja škola, a sredstva za njih osigurava Grad Solin i Općina Klis.


eTwinning

E-dnevnik

Savjetovalište

Raspored sati
Priloženi dokumenti:
Smjena A.pdf
Smjena B.pdf


SafetyNet

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim temama. Materijali uz kviz prilagođeni su uzrastu od 5. do 8. razreda, ali su korisni i svima ostalima koji žele proširiti svoje znanje.


TražilicaKalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
edukativne stranice
 • portal škola
 • wikipedia
 • MZOS
 • AZOO
 • Centar Izvrsnosti Sp...
 • Carnet

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju